Toen ik zelf nog op de basisschool zat, lang geleden, keek ik vooral veel uit het raam. Bijna alles wat de juf of meester vertelde, ging langs mij heen. Later, toen ik ging studeren, kwam ik erachter dat dit niet eens zo raar was. Maar 10 % van wat er gezegd wordt, herinneren we ons 72 uur later nog. Tijdens de studie kwam ik erachter dat ik me de leerstof veel beter kon herinneren als ik tijdens de klassikale uitleg tekeningetjes maakte. Allerlei soorten tekeningen die wel te maken hadden met de lesstof. Ook dit is achteraf niet raar, want wanneer er een combinatie is gemaakt van woord en beeld dan stijgt ons geheugen en wordt er 72 uur later nog 62% herinnerd.
3 x strategieën om je les effectiever (en leuker) te maken
1.Laat je leerlingen jouw les natekenen
Een les natekenen is een werkvorm die anders is dan anders. Waar je leerlingen tijdens het luisteren naar de les hun brein op de automatische piloot zetten (immers: deze manier van leren is bekend), wordt het brein door het natekenen op een verrassende manier aangesproken. Door het natekenen van de les wordt de les bewust verwerkt in het brein. Alles wat ‘gewoon’ en ‘gewend’ is kan onbewust verwerkt worden. Wanneer iets anders is dan anders, dan trekt het aandacht en verwerken we het in het bewuste deel van onze hersenen (de prefrontale cortex). De stof valt door tekeningen letterlijk meer op omdat het anders dan anders binnenkomt. De hersenen gaan aan het werk en zoeken automatisch naar associaties in het lange termijn geheugen van de hersenen, dit maakt dat informatie beter blijft hangen.
2. Maak een mindmap als samenvatting van je les
Mijn one time favourite: de mindmap. Waarom een mindmap?
Met een mindmap ga je op een andere manier om met informatie. In plaats van lineair te denken (woorden en zinnen), vertrek je vanuit het centrale thema. Vanuit het centrale thema worden dan termen, symbolen en tekeningen toegevoegd, bij voorkeur met kleurtjes. Het belangrijkste voordeel van mindmappen is dat je de lesstof laten beter voor de geest kunt halen en het makkelijker is om verbanden te zien.
3. Maak gebruik van beeld en geluid
Moet je een nieuw onderwerp introduceren? Gebruik een filmpje met beeld en geluid. Neem wel filmpjes waarin iets gebeurt. Filmpjes waarbij een presentator iets uitlegt werken minder goed.