6 redenen waarom met de hand schrijven je hersenen écht verbetert

Snel en handig je werk maken op de tablet of de laptop; het is makkelijk en het gaat snel. Toch kleven er volgens een groot aantal psychologen en breinexperts een aantal nadelen aan het altijd maar digitaal verwerken van tekst. Vooral wanneer het op onze hersenen aankomt.

6 redenen waarom met de hand schrijven je hersenen écht verbetert (niet alleen in het klaslokaal, maar ook daarbuiten)

1.Schrijven met pen en papier verbetert je geheugen.

Door fysiek de spellingwoorden uit te schrijven worden bepaalde regio’s in het brein geprikkeld die geassocieerd worden met het verwerken en langdurig opslaan van informatie. Nieuwe verbindingen worden in het brein aangemaakt, waardoor er een ‘diepere codering’ kan plaatsvinden. Hierdoor onthoud je de informatie niet alleen, je slaat het ook langer op. Iets waar tikken op een toetsenbord niet tegenop kan.

2.Schrijven met de hand verbetert je mentale en fysieke gezondheid.

In een studie, uitgevoerd door onderzoekers van de University van West-Georgia, blijkt dat wanneer je elke dag zo’n 15 tot 30 minuten schrijft, dit een positieve invloed op je heeft. Je stressniveau daalt en zelfs je immuunsysteem verbetert. Je kunt je emoties en gevoelens beter een plek geven Handmatig schrijven leidt tot het bewuster ervaren en plaatsen van emoties, bijvoorbeeld na een stressvolle of traumatische ervaring. Een onderzoek gepubliceerd in het ‘Journal of Traumatic Stress’ toont namelijk aan dat wanneer men een pen oppakt om zichzelf te uiten, dit vele malen therapeutischer werkt dan wanneer men zijn gedachten digitaal ‘op papier’ zou zetten.

‘Zodra we een letter van het alfabet uitschrijven, vormen we deze door verschillende halen en vormen te ‘tekenen.’ Dit proces bevat dezelfde paden in het brein die we ook bewandelen wanneer we een emotie voelen.’ Professor Berninger, University Washington

Hij vervolgt: ‘Een al volledig gevormde letter op een toetsenbord intikken, is echter een totaal andere taak voor je brein. Hierbij haal je niet dezelfde emotionele verbinding aan. In tegenstelling tot wanneer je handmatig een letter zou neerzetten.’

4. Met de hand schrijven zorgt ervoor dat je de materie beter begrijpt.

Het smoesje dat handmatig schrijven zo traag gaat, kun je ook van de tafel vegen. Het blijkt namelijk dat deze traagheid juist een extra reden is om eens wat vaker met de hand te schrijven. De studie, gepubliceerd in ‘Psychological Science’ verklaart dat de extra tijd die het handmatig noteren kost, er juist voor zorgt dat je hetgeen dat je schrijft beter begrijpt. Tijdens hun onderzoek kwam duidelijk naar voren dat studenten die aantekeningen met de hand maakten, hoger scoorden tijdens de examens dan de leerlingen die daarvoor een laptop gebruikten.

‘Het primaire voordeel van het maken van notities per hand is dat het de leerlingen vertraagde. Studenten die de aantekeningen direct tikten, konden woord voor woord noteren wat ze hoorden’. Daniel Oppenheimer, co-onderzoeker en professor Psychologie aan de Carnegie Mellon University

Hij vervolgt: ‘De leerlingen die echter handmatig moesten noteren, hadden niet genoeg tijd om de tekst letterlijk op te schrijven. In plaats daarvan werden ze gedwongen na te denken over de inhoud, zodat ze het in hun eigen woorden konden herformuleren. Volgens hem heeft dat zo zijn voordelen: Om dit te kunnen doen, moest men diep nadenken over het materiaal en de argumentatie erachter begrijpen. Dit hielp hen de informatie beter te begrijpen; hierdoor scoorden zij hoger.’

Dit vertragen had nog een ander voordeel:

5. Je ontwikkelt een beter taalgevoel en grotere woordenschat. 

Professor Oppenheimer zegt daarnaast dat het vertragen door middel van het handmatig noteren, er ook voor zorgt dat men een grotere woordenschat ontwikkelt. Doordat het tikken op een toetsenbord zó snel gaat, gebruik je een minder diverse groep woorden. Schrijf je echter met de hand dan heb je meer tijd om het juiste woord te verzinnen. Hierdoor gebruik je niet alleen sneller andere woorden, je drukt je emoties en gedachten ook beter uit.

6. Het maakt je empathischer.

Oppenheimer stelt daarnaast dat door het uitschrijven van teksten je zelfs een diepere band of connectie met een ander vormt. Hij noemt een voorbeeld: Een dokter die de symptomen van een patiënt handmatig noteert, zal een betere verstandhouding opbouwen dan wanneer hij of zij het gewoonweg intikt op de computer. Berninger sluit zich hierbij aan. Volgens hem zal schrijven met pen en papier je niet alleen aardiger maken, maar ook zeker empathischer. Wanneer men digitaal communiceert, zorgt het gebrek aan face-to-face interactie en een bepaalde mate van ‘onzichtbaarheid’ ervoor dat we sneller geneigd zijn nare en gemene dingen te zeggen. Schrijft men echter een boodschap met de hand, dan vergt dit meer concentratie, tijd en energie. En dat maakt ons vriendelijker, zegt Berninger: Als woorden en zinnen niet zo makkelijk zijn om te produceren, denken we nog een keer extra na voordat we ze opschrijven. Hierdoor gaan we voorzichtiger met onze taal – en ook met elkaar – om.

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping