Waarom zou je je leerlingen blij willen zien? Omdat je wilt dat jouw leerlingen met plezier op school zitten, omdat ze op die manier beter en fijner leren? Klopt. Maar er is meer. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de werking van emoties en we weten nu: Ons brein is ontworpen om alles te onthouden wat met emotie te maken heeft. Emoties spelen een hoofdrol. Ook als het om leren gaat.
Welke emoties bedoelen we
Er is een heel scala aan emoties, van positief tot negatief, en van passief naar actief. Negatieve emoties zijn emoties die wij niet graag voelen. Angst, verdriet, woede afschuw, we houden het liever ver van ons. Toch zijn negatieve emoties niet slecht. Neem woede. Als onze woede toeneemt maken we ons klaar om te vechten. We sluiten ons af voor prikkels die er niet toe doen, want we moeten onze tegenstander goed in de gaten houden. We krijgen een tunnelvisie. Of neem angst. Angst kan ervoor zorgen dat wij vermijden wat ons schade toe kan brengen. Bij angst worden we met gevaar geconfronteerd. We willen weg, we willen vluchten. Negatieve emoties helpen ons om snel in actie te komen. Ze zorgen ervoor dat we kunnen overleven.
Negatief versus positief
We leven in een maatschappij waarin er veel geëist wordt van ons en onze leerlingen. De druk om te presteren is enorm, wat ervoor zorgt dat we veel en vaak te maken hebben met stress. Te veel en te vaak negatieve emoties zijn funest voor onze gezondheid. Ons lichaam staat steeds paraat om te overleven, met als gevolg een te snelle hartslag, snel ademen, altijd in de start stand staan en dat is niet goed voor onze gezondheid. Als we ons blij/ vrolijk voelen hoeven we ons niet klaar te maken om onmiddellijk in actie te komen. We kunnen nadenken, voelen en genieten van het moment. Positieve emoties zorgen ervoor dat wij beter kunnen waarnemen, en dus leren. Vreugde en vrolijkheid uiten zich in spontaniteit en creativiteit. Het biedt ruimte om te experimenteren en dus om te leren. Als we vrolijk zijn gaan we sneller nieuwe dingen uitproberen en zo verruimen we onze mogelijkheden.
Wetenschappelijk onderzoek naar het inzetten van positieve emoties
Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de werking van emoties. We weten nu dat ons brein is ontworpen om alles te onthouden wat met emotie te maken heeft. Als wij positieve emoties ervaren, dan voelen wij ons veilig, en stelt ons brein zich open om alles wat met deze emotie te maken heeft op te slaan. Dan willen we graag leren!
9 x waarom je je leerlingen blij wilt zien
- Je bent beter in staat om problemen op te lossen
- Je bedenkt creatieve oplossingen
- Je denkt veel meer out of the box
- De taalbeheersing van tieners wordt beter
- Mensen worden alerter, omdat de waarneming ruimer is
- De waarneming wordt flexibeler
- Bij visuele taken zien we het grotere geheel en hebben meer oog voor het detail
- Test/ toetsresultaten verbeteren na het ervaren van positieve emoties
- Zonder positieve emoties is het leren saai en veel moeilijker
3 x positieve tips
Geef zelf het goede voorbeeld
Als wij als leerkracht enthousiast zijn over de lesstof, dan worden de leerlingen dat ook. Leerlingen spiegelen gedrag.
Stel prikkelende vragen
Vragen die de belevingswereld van de leerlingen meenemen, worden als interessant en belangrijk gezien.
Zet nieuwsgierigheid in in je lessen
Nieuwsgierigheid is één van de sterkste emoties die je kunt toepassen.