Blog

Leuk dat je een kijkje komt nemen bij onze blog. Hier ontdek je de leukste tips en tricks als het gaat om breinvriendelijk leren.
Tevens kun je hier terecht voor de Colmn. Deze bevat leuke weetjes en handige tools voor jouw breinvriendelijke lessen.

De 9 breinprincipes

Leuker Leren gelooft in de wetenschappelijke onderbouwing van neurowetenschappers
als het gaat om de relatie tussen effectiever leren en het brein. Meer weten? Bekijk de video

Veiligheid

Je veilig voelen staat aan de basis van al het leren.  Leerlingen kunnen alleen leren als ze zich veilig voelen. Als je je niet veilig voelt, kun je niet nadenken, laat staan leren.  Onder veilig voelen verstaan we fysiek, sociaal en emotioneel. De leerlingen tonen respect naar elkaar en de leerkracht.

Uitdaging

Daag de leerlingen uit, maak ze nieuwsgierig.
Ze zijn dan veel gemotiveerder om iets te onderzoeken, iets te bekijken, te lezen, en gaat het leren veel beter.
Laat leerlingen een andere betekenis voor  woorden bedenken, b.v. oordeel is een deel van het oor.

Zintuigen

Het zijn alle zintuigen die het proces van leren in werking zetten.  Niet alleen het horen en zien, maar ook het aanraken en voelen, bewegen, ruiken en proeven spelen een belangrijke rol.   Hoe meer zintuigen we gebruiken tijdens het leren of werken, hoe makkelijker we onthouden.

Samenwerken

Het brein is een sociaal orgaan en is gericht op samenwerking.  Samen iets doen geeft plezier, je brein maakt de geluksstofjes endorfine en serotonine aan.
De leerlingen praten dan ook veel meer over de lesstof, waardoor de leerlingen de stof beter onthouden.

Herhaling

Bij alles wat je nieuw leert wordt er een nieuwe verbinding in de hersenen aangelegd.  Deze verbinding moet versterkt worden, dat kan alleen maar door herhaling.  Herhaal dus veel en regelmatig. Maar let op de valkuil: Om het brein alert te houden moet je zorgen voor herhaling met veel afwisseling.

Groeitaal

Het brein is maakbaar dus je mag echt hoge verwachtingen hebben van je leerlingen. Gebruik zoveel mogelijk groeigerichte feedback, zo wordt het brein onbewust in de leerstand gebracht. Richt je op het groeiproces, bewonder vooruitgang, prijs hard werken en complimenteer doorzettingsvermogen.

Emoties

Positieve emoties verruimen ons denkvermogen. Roep in de klas positieve emoties op Deze positieve emoties zorgen ervoor dat leerlingen hun lesstof beter onthouden en dat hun oplossingsvaardigheden verbeteren. Het advies van neurowetenschappers is om positieve emoties onderdeel te laten zijn het lesgeven zelf.

Beweging

Bewegen wordt ook wel het toverwoord genoemd bij breinvriendelijk leren. Door te bewegen wordt er onder andere endorfine aangemaakt, een gelukshormoon. De leerlingen bewegen samen en meerdere zintuigen zijn actief. Hierdoor wordt de lesstof beter verwerkt.

Aandacht

Gerichte aandacht op het werk is niet vanzelfsprekend. Het brein kan alleen dingen onthouden als er wordt voldaan aan drie voorwaarden: betekenisvol lesgeven, concentratie en de verwerking van nieuwe lesstof. Aansluiten bij de belevingswereld van de leerling is cruciaal. De leerstof wordt beter onthouden en verwerkt.

Het lerende brein

De laatste jaren is er baanbrekend onderzoek gedaan over het functioneren van het lerende brein. We weten nu dat je als leerkracht veel meer invloed hebt op het brein van je leerlingen dan je denkt. Je ervan bewust zijn waar het brein ‘aan’ van gaat als het gaat om leren, levert enorme kansen op om de leermotivatie en het leerresultaat van leerlingen positief te beïnvloeden

Leuker Leren Spelling

Met het Leuker Leren Spellingprogramma oefenen jouw leerlingen op een breinvriendelijke manier met spelling.
Met 41 categorieën en meer dan 300 opdrachten kan elke leerling op maat spelling oefenen!

Column

De kracht van breinvriendelijk leren is dat je bewust
strategieën toepast waarvan je weet dat deze het rendement van je lessen  verhogen. In deze rubriek ga ik elke week op
zoek naar een breinvriendelijk pareltje. Een les vol met breinvriendelijke elementen die zorgt voor een succesvolle, energieke maar vooral uitdagende prikkelende les.

Hoe breinvriendelijk ben jij?

Bekijk hieronder de video en ontdek zelf waarom de 9 breinprincipes belangrijk zijn.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping