Combineer een stelopdracht met de kracht van visualisatie

In deze rubriek ga ik elke week op zoek naar een breinvriendelijk pareltje. Een les vol met breinvriendelijke elementen die zorgt voor een succesvolle les.


Deze week vond ik bij juf Joycee een bijzondere werkvorm om een stelopdracht te laten maken, namelijk een visualisatie.

De opdracht

 

TAAL- stellen, toekomstige ik, groep 8

– Schrijf een verhaal vanuit een perspectief: ik zie mijzelf over 20 jaar. Ik ben nu 31 jaar en dit is hoe mijn leven eruit ziet. –


Dit deed juf Joycee met de opdracht

Voordat de kinderen aan de slag gingen met de schrijfopdracht liet zij hen visualiseren hoe voor hen de toekomst eruit zag.  Eerst legde ze uit wat visualiseren was, dus dat ze hun ogen dicht moesten doen, dat ze een tekst ging voorlezen en dat ze daarbij in hun hoofd beelden konden vormen bij het verhaal. Daarna las ze het verhaal/de visualisatie voor, waarna de kinderen aan de slag konden met het schrijven van hun verhaal. 

Wat is visualisatie

Visualiseren is het vertalen van jouw wensen, dromen of gedachte naar een beeld. Je maakt een plaatje of een filmpje in je hoofd waarin je het eindresultaat ziet. Daarnaast, en dit is minder bekend, maar is juist voor leerkrachten interessant, is dat je door jouw leerlingen te laten visualiseren, je de gemoedstoestand in positieve zin kunt veranderen. Zijn je leerlingen bijvoorbeeld verdrietig, boos, of angstig, dan kun je deze emoties door visualisatie ombuigen. 

Juf Joycee: Vaak zie je dat niet alle kinderen gelijk een idee hebben over hoe hun toekomst eruitziet en vinden het lastig om een start te kunnen maken. Doordat je het laat ervaren, zagen kinderen een beeld voor zich.

Waardoor is deze werkvorm zo breinvriendelijk

Gerichte aandacht op het werk is niet vanzelfsprekend. Het brein kan alleen dingen onthouden als er wordt voldaan aan drie voorwaarden: betekenisvol lesgeven, concentratie en de verwerking van nieuwe lesstof.

Algemene breinkennis

  • 70% van je zintuiglijke vermogens zit in de ogen, daarom gaat het zo makkelijk om informatie visueel tot je te maken. 
  • Tijdens het visualiseren word je gedwongen om tot de kern te komen. Je moet keuzes maken tussen hoofd- en bijzaken.
  • Een beeld prikkelt een groter gebied in de hersenen dan een woord. Het zorgt ervoor dat datgene wat besproken wordt ook direct in beelden wordt omgezet. Dit ondersteunt beide hersenhelften en stimuleert de betrokkenheid en het geheugen; de rode draad wordt beter vastgehouden. 

Concentratie

Door de visualisatie zorg je voor een rustmomentje, iets waar heel veel kinderen enorm mee gebaat zijn in deze tijd.  Een moment van bezinning waardoor ze bewuster worden van zichzelf en hun gedachten. Wat daarnaast enorm belangrijk is, dat je de gemoedstoestand van de kinderen kunt veranderen, in positieve zin. Positieve emoties verruimen ons denkvermogen. Het advies van neurowetenschappers is om positieve emoties onderdeel te laten zijn het lesgeven zelf. 

Verwerking van nieuwe lesstof

Door te visualiseren kun je ideeën prikkelen, genereren en overbrengen.  Een beeld prikkelt een groter gebied in de hersenen dan een woord. Het zorgt ervoor dat datgene wat besproken wordt ook direct in beelden wordt omgezet. Dit ondersteunt beide hersenhelften en stimuleert de betrokkenheid en het geheugen; de rode draad wordt beter vastgehouden!

Tijdens het visualiseren word je gedwongen om tot de kern te komen. Je moet keuzes maken tussen hoofd- en bijzaken en hierdoor wordt je boodschap compact, duidelijk en komt deze beter binnen bij de ontvanger. Kun je het niet simpel visualiseren? Dan begrijp je het zelf nog niet goed genoeg.

Het hele lesidee van juf Joycee kun je vinden op haar YouTube account. In de shownotes vind je ook het document visualisatie en de linkjes naar Lumio en Gynzy!

 

 

Deel dit:

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Bereken verzendkosten