De 4 meest krachtige woorden die je kunt gebruiken om positief je schooljaar te doorlopen

Dit schooljaar ga ik het anders doen. Ik ga goed voor mezelf zorgen.  Voldoende rust nemen, sporten, ‘s avonds na acht uur geen werk meer voorbereiden…

De praktijk wijst vaak anders uit. Bij mij tenminste;) Het is de aard van de leerkracht denk ik, om er voor de volle 100% voor te gaan. En hoewel het heel fijn is, zo’n gemotiveerde leerkracht, is het maar de vraag of het slim is… Een burn-out ligt op deze manier snel op de loer.

Een tijdje terug schreef ik een blog met 4 strategieën hoe je gezond het schooljaar door kunt komen, door goed voor jezelf te zorgen. Je vindt de blog hier terug.(21 % van de onderwijsmedewerkers heeft te maken met een burn-out)

Toch is er binnen deze vier strategieën een grote gemene deler die ervoor zorgt dat je je schooljaar goed doorkomt. Het kernwoord is EMOTIES.

Emotions are not part of the brain, they RUN the brain

Ieder mens kent zes basisemoties: angst, boosheid, verdriet, blijheid, walging, en verrassing. Elk gevoel dat we ervaren is terug te voeren op deze zes emoties. Wat opvalt is dat vier van de zes emoties negatief zijn. Wat betekent dit?

Ons brein is diep geprogrammeerd om negatieve emoties,  pijn te vermijden. Helaas, dit is onvermijdelijk. 

Toen ik een tijdje terug een woordenwisseling had met de buurman, was mijn eerste reactie: “Het ligt aan de buurman”. Mijn tweede reactie was: “Hij bekijkt het maar”. Mijn derde reactie was, nadat ik een uur lang gewandeld had, “De waarheid ligt altijd in het midden (helaas). Laat ik nog maar eens met hem gaan praten en een oplossing zoeken waar we samen achter staan”.

Negatieve emoties hebben een grote impact op je gezondheid.

Negatieve emoties hebben de neiging om steeds weer de kop op te steken. Niet handig, want deze emoties hebben een grote impact op je gezondheid.

Hoe kun je nu toch dealen met deze negatieve emoties?

Met de volgende vier krachtige woorden help je je brein om te gaan met negatieve emoties.

 • Sta stil bij de emotie. Op het moment dat je een negatieve emotie ervaart, sta er dan even bij stil. Welke emotie is het? Waar voel je het? Wat doet het met je? Praat erover, schrijf erover. Probeer het zo concreet mogelijk te benoemen.
 • Accepteer de emotie. Hij is er nu eenmaal. Dit maakt de emotie al wat zachter.
 • Laat de emotie los. Jij bent niet de emotie. Wat houd je zo angstvallig vast? 
 • Kalmeer.  Lastig? Het hoeft niet zo lastig te zijn. Kijk naar mijn voorbeeld. Ik ging een uur wandelen, dat hielp mij. Concentreer je op je ademhaling. Trek een sprintje. Wees even lief voor jezelf. Dat helpt.

Dus als je de volgende keer boos, verdrietig of bang bent, of je hebt ergens een afschuw van, denk dan even terug aan deze tekst. Het  helpt je het jaar positief door te komen.

Ps. Dit geldt niet alleen voor leerkrachten, maar ook voor je leerlingen. Bij brain-based onderwijs zijn alle lessen erop gericht om negatieve emoties om te zetten in positieve.

Want: emotions are not part of the brain, they RUN the brain.

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

  Mijn bestelling
  Je mandje is leegVerder winkelen
   Calculate Shipping