De taalwoorden werkvorm van juffie Annette

In deze rubriek ga ik elke week op zoek naar een breinvriendelijk pareltje. Een les vol met breinvriendelijke elementen die zorgt voor een succesvolle les.

Deze week vond ik bij juffie Annette een werkvorm om taalwoorden te oefenen.

De les

TAALWOORDEN OEFENEN

Maak per woord een kaartje met hierop aan de ene kant het woord en aan de andere kant een tekening en een beschrijving.

Bron: juffie Annette

De belangrijkste breinvriendelijke strategie

Aandacht

Gerichte aandacht op het werk is niet vanzelfsprekend. Het brein kan alleen dingen onthouden als er wordt voldaan aan drie voorwaarden: betekenisvol lesgeven, concentratie en de verwerking van nieuwe lesstof.

Bij het leren van taalwoorden zet je daarom 3 onderdelen in:

1.Het woord – hoe spel je het woord?

2.De definitie  – wat betekent het woord?

3.Het woordbeeld – hoe ziet het woord eruit?

De werkvorm van juffie Annette  is niet gewoon leuk, het leren van taalwoorden wordt op deze manier echt betekenisvol, van henzelf, waardoor concentratie  hoger zal zijn en verwerking van de lesstof effectiever.

Waardoor is deze werkvorm zo betekenisvol?

De belangrijkste reden is dat de leerlingen zélf hun woordbeeld tekenen. Tekeningen die door een ander zijn getekend (of dat nu de juf is of een tekening uit de methode), zijn niet persé betekenisvol voor de leerling. Sterker nog: De leerling kan er juist enorm van in de war raken!  Het is wel belangrijk dat de tekening van de leerling de kern van de betekenis laat zien. Is de tekening niet duidelijk voor jou als leerkracht? Laat de leerling de tekening uitleggen. Zo kom je er snel achter of ze de juiste betekenis hebben.

Breintip van Manon

Vinden jouw leerlingen het gebruik van voegwoorden, lidwoorden, bijvoeglijke naamwoorden etc. lastig? Dit komt omdat het ‘betekenisloze’ woorden zijn. Vraag je leerlingen maar eens uit te leggen wat het verschil is tussen ‘één’ en ‘een’. Als ze dit niet duidelijk kunnen uitleggen, zijn de drie onderdelen niet helder en is het gebruik ervan ook niet helder. Bij sommige leerlingen is het niet voldoende om tweedimensionaal te werken. In plaats van een tekening te maken kunnen zij het woord kleien. 

De werkvorm kun je vinden op het Instagram account van juffie.annette. Zij heeft een privé account. 

 

Deel dit:

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping