Een breinoppepper voor de Cito toets

Het is april 2021. Een dag waarop het brein van de leerlingen van groep 8 hard aan het werk moet. Het is namelijk tijd voor de Cito toets. Om het brein van haar leerlingen op scherp te zitten heeft Juf Inger, juf van groep ⅞, voor al haar leerlingen een succesfles gemaakt. De succesfles bestaat uit een flesje water met een etiket waarop ze de leerlingen succes wenst.

Goed idee of niet? 

Ik neem je mee in een stukje breintheorie. 

Ons brein bestaat uit drie delen

Het reptielenbrein

Het reptielenbrein is ons kleinste en oudste brein. Vanuit de evolutie is het maar uit op één ding: overleven. Het reageert automatisch op prikkels. Denk bijvoorbeeld aan pasgebakken brood, rustgevende muziek, de geur van een lentedag, rustgevende muziek als je het heel druk hebt gehad of juist opzwepende muziek als je op de sportschool bent. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert dit brein buiten je bewuste controle. Het is echter wel dit stukje brein dat het meest bepalend is voor onze gedachtes, voor de keuzes die we maken. 

Het zoogdierenbrein oftewel het limbische systeem

Het limbische systeem is verantwoordelijk voor onze emoties, onze motivatie, ons geheugen en ons lerend vermogen. Het bepaalt hoe we ons voelen en heeft daardoor vaak een onbewuste invloed op ons gedrag. Dit deel van ons brein beloont ons voor positieve ervaringen en zorgt ervoor dat we pijn en verwondingen zoveel mogelijk vermijden. 

Het menselijke brein oftewel het rationele brein

Het rationele brein is het jongste en meest bewuste gedeelte van onze hersenen. Het zorgt er onder meer voor dat we abstract kunnen denken, analyseren en logisch redeneren.

Wat belangrijk is om te weten, is dat je pas bij het rationele brein komt als je het reptielenbrein en het zoogdierenbrein gepasseerd bent. 

Hoe bereik je dan dat denkende brein?

Je zorgt ervoor  dat het reptielenbrein en het emotionele brein zich fijn voelt.  Je gaat bewust op zoek naar positieve emoties. Het is wetenschappelijk bewezen dat leren en ontwikkelen beter gaat wanneer er positieve emoties in het spel zijn. Positieve emoties als blijdschap, hoop en trots dragen bij aan leerprestaties, terwijl negatieve emoties als angst en verveeldheid het brein juist kan  belemmeren om optimaal te presteren. Om een beeld te schetsen: als je angst ervaart wordt 40% van het werkgeheugen in beslag genomen door die angst. Dan blijft er nog maar 60% over om te presteren. Het brein van de leerlingen van juf Inger?  Hun brein zal bij ontvangst van hún succesfles zeker hoop en trots als emotie laten zien.

De functie van water

Voldoende water drinken is superbelangrijk om je goed te kunnen concentreren. Onze hersenen bestaan voor 80 tot 90 procent uit water. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat dit percentage op peil blijft. Waarom? Als het maar een klein tekort heeft aan water -zeg 5 a 10 %- kan dat al 50% concentratieverlies betekenen. Water helpt ons om het maximale uit onze mentale prestatie te halen. 

De succesfles? Ik vind het een topidee:)

 

Deel dit:

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Bereken verzendkosten