Je langere tijd concentreren is best lastig. Zeker, het lukt wel, zolang het om een taak gaat die we leuk en interessant vinden. Maar hoe werkt het bij een taak die we MOETEN doen, zoals schoolwerk? In deze blog kom je te weten hoe het werkt met ons brein en concentratie.
Ons brein
Ons brein is constant op zoek naar nieuwe prikkels. Waarom? Als we nieuwe prikkels ervaren maakt ons brein dopamine aan. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt en dat ervoor zorgt dat we ons even gelukkig voelen.
Wat betekent dit voor onze concentratie?
Helaas, dit is slecht nieuws voor onze concentratie. Want hoe meer we toegeven aan de drang om te reageren op nieuwe prikkels, hoe meer je je brein traint om afgeleid te raken. Het raakt eraan verslaafd!
Het goede nieuws: er is een oplossing
De oplossing ligt ook in ons brein.Want: Het brein is als een spier. En spieren kun je trainen. Het concentratievermogen valt dus te trainen.
Hoe kun je het brein trainen? Je gaat oefenen.
De leerlingen voeren onafgebroken één specifieke oefening meerdere malen uit, die je vervolgens herhaalt. Het doel wordt om meerdere malen per dag je aandacht onafgebroken vasthouden. Hoe vaker en langer jouw leerlingen dit doen, hoe beter de focus wordt.
De oefening
Stap 1. Start met je les.
Stap 2.Zorg voor een prikkel. Dat kan van alles zijn. De meeste kinderen zullen hierdoor hun concentratie verliezen en zich focussen op die nieuwe, ongewone prikkel.
Stap 3. Vervolgens spreek je met de leerlingen af om terug te gaan naar “de neutrale stand”.
Je volgt hierbij een vaste volgorde.
1.geef een teken dat de klas zich gaat voorbereiden om weer naar “de neutrale stand” te gaan.
-schuif je stoel aan
-ga rechtop zitten
-zet je voeten goed op de grond
-even zuchten, adem halen
2.Nu kun je weer verder gaan met waar je gebleven bent.
Herhaal deze oefening een aantal keren per dag.
Nu volhouden en de succesmomenten vieren.