Hoe kun je breinvriendelijk rekensommen oefenen?

Rekenen leer je door te oefenen. Oefenen door heel veel dezelfde soort sommetjes te maken. Dit kan helpen. Aan de andere kant is het ook saai. Ons brein gaat niet ‘aan’ van steeds maar weer een herhaling van bijna dezelfde stappen. 

Hoe werkt dit in de hersenen? 

Onderzoekers aan de universiteit van Stanford hebben onderzocht dat zelfs als we een hele eenvoudige rekensom maken, hier vijf verschillende hersengebieden bij betrokken zijn, waarvan twee visuele paden zijn. Ze ontdekten ook dat communicatie tussen de verschillende hersengebieden het leerproces en de prestaties verbetert.

Dat klinkt goed, nietwaar? Op zoek dus naar zoveel mogelijk communicatie tussen de verschillende hersengebieden. Dit betekent dat we op zoek gaan naar zoveel mogelijk verschillende manieren hoe je een som kunt maken.

Op welke verschillende manieren kun je leren rekenen?

We kunnen aan de hand van cijfers rekenen leren, maar ook aan de hand van woorden, modellen, grafieken. We kunnen leren door te bewegen en door aan te raken. We kunnen leren door het maken van andere voorstellingen. 

Worden deze verschillende manieren van leren gebruikt op de scholen? 

Het antwoord is (grotendeels) ja. Veel methodes maken gebruik van een breed aanbod van leerstrategieën.  De ene keer wordt gebruik gemaakt van visuele leermiddelen, de andere keer wordt er geoefend met het oplossen van de sommen op een abstracte manier. Per keer wordt er echter veelal geoefend op één en dezelfde manier.

Kan het ook anders, breinvriendelijker?

Het antwoord is ja. In plaats van het eindeloos herhalen van bijna identieke rekensommen, kun je veel beter een kleine selectie opgaven maken  (drie of vier) en deze op verschillende manieren te benaderen. De leerstof breed aanbieden maakt dat je de resultaten omhoog gaan en het maakt het leren een stuk interessanter.

Ook voor andere vakken

Het mooie is dat deze theorie niet alleen geldt voor rekenen, maar voor ieder vak. Denk eens aan het maken van een video over een zaakvak, het maken van een rap bij grammatica, een tekening van de regel van het kofschip, etc. 

 

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping