Hoe verhoog je het leesplezier bij je leerlingen? 9 tips

Kinderen gaan minder vaak boeken lezen als ze ouder worden. Van de zevenjarigen – beginnende lezers – leest 68% vrijwel dagelijks een boek in de vrije tijd. Aan het eind van de basisschool, op twaalfjarige leeftijd, is dat met de helft gedaald (naar 35%). Het aantal kinderen dat nooit voor het plezier een boek leest, wordt in deze periode juist vijf keer zo groot. De trend van een geleidelijk dalende leestijd zet zich door tot het vijftiende levensjaar. 21% leest op deze leeftijd nog dagelijks in een boek – nagenoeg even veel als het percentage ‘nooit’-lezers.

In deze blog vind je 9 tips hoe je het leesplezier van je leerlingen kunt verhogen.

1.Voorlezen (tot en met groep 8!)

Voorlezen is voor alle groepen een goed idee. Het verrijkt de woordenschat, draagt bij aan een beter taalgevoel en taalbegrip én is bevorderend voor het leesplezier.

2.Computers, tablets en e-readers gebruiken in de klas

Houden jouw leerlingen wel van computers, tablets en e-readers, maar niet van lezen? De liefde voor digitale gadgets kan een ingang zijn om hen enthousiast te maken voor boeken – eerst digitaal en vervolgens mogelijk ook van papier.

3.Audioboeken gebruiken

Kinderen die niet gemotiveerd zijn om een boek te lezen kun je het eerste hoofdstuk van een boek laten luisteren. Ze zijn dan nieuwsgierig naar het boek en vaak bereid om het boek daarna zelf te lezen.

4.Een klassenuitje naar een boekwinkel of bibliotheek organiseren

Door een leuke activiteit als een klassenuitje te koppelen aan iets wat misschien minder spannend is, roep je nieuwsgierigheid op. Misschien dat lezen toch leuk kan zijn!

5.Een schrijver uitnodigen in de klas

Een schrijver in de klas werkt stimulerend. Een kinderboekenauteur weet de rijkdom, kracht en magie van taal over te brengen.

6.Dagelijks een half uur vrij lezen

Tijd vrijmaken voor boeken en lezen is een belangrijke stap. Ingeroosterde momenten waar leerlingen in stilte vrij mogen lezen geeft leesplezier een vaste plek in de klas. Als de leerkracht ook meeleest, krijgen leerlingen bovendien het signaal dat lezen belangrijk is.

7.Zorg voor een gevarieerd aanbod

Autonomie bij het lezen is belangrijk. Het uiteindelijke doel is dat de leerling een positieve leeshouding én een persoonlijke leessmaak ontwikkelt. Zorg ervoor dat je naast boeken ook kranten, tijdschriften, gedichten, strips, en korte verhalen in je aanbod hebt.

8.Theaterlezen

Theaterlezen is leuk voor iedereen: jong en oud en goede en minder goede lezers. Bij theaterlezen nemen twee lezers (of meer) de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen.

9.Minileeslessen

Een mini leesles is een korte, maar krachtige manier om leerlingen te laten lezen. Met een mini leesles kun je de leerlingen enthousiast maken om een boek dat je gebruikt te lezen, maar tegelijkertijd stimuleer je de leerling ook het eigen boek te lezen met een gerichte leesvraag.

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Bereken verzendkosten