Hoe belangrijk zijn emoties op het leren? Megabelangrijk! Ons brein is ontworpen om alles te onthouden wat is gekoppeld aan een emotie. Informatie of lesstof waaraan je een emotie koppelt wordt door de leerlingen beter onthouden.
Het verschil tussen negatieve en positieve emoties
Negatieve emoties zorgen ervoor dat je niet meer kunt nadenken.
Als je bang of boos bent, dan gaat je brein in de overlevingsstand. De zuurstof die je brein nodig heeft om te kunnen nadenken gaat naar de spieren. Je ademhaling en hartslag gaan sneller. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten, of aan te vallen. Op zo’n moment kun je niet meer nadenken. Je reageert automatisch. Zorg ervoor dat jouw leerlingen zo min mogelijk situaties in de klas ervaren waardoor ze bang of boos kunnen worden.
Positieve emoties kunnen het leren verbeteren. Als je blij of vrolijk bent kun je beter nadenken. Er gaat meer zuurstof naar je brein. Je leert
beter en sneller. Je kunt creatiever denken. Je kunt beter problemen oplossen. Je voelt je veilig.
6 tips hoe je ervoor kunt zorgen dat de leerlingen positieve emoties ervaren
1.Geef enthousiast les
De leerlingen zullen je enthousiaste gedrag spiegelen. Door jouw enthousiasme worden je
leerlingen ook enthousiast.
2.Koppel emoties aan de lesstof
Je kunt een spannend verhaal vertellen. Je kunt verbazing tonen bij een bepaalde uitkomst.
Je laat tegenovergestelde standpunten verdedigen door jouw leerlingen.
3.Daag de leerlingen uit
Dit doe je door het stellen van vragen. Bijvoorbeeld: wat is de som van alle getallen van 1 tot en met 20? Of waarom zingen vogels.? Hoe lang doe je erover om van Utrecht naar Amsterdam te lopen? Hoe lang doet een vliegtuig erover om heen en terug te vliegen naar de maan? Wat kun je allemaal met een jampot?
4.Werk met projecten
De leerlingen worden enthousiast als ze zelf iets mogen maken of onderzoeken. Van veel vakken kun je (mini)projecten maken. Bijvoorbeeld: laat je leerlingen een gedicht of rap maken over de lesstof. Laat leerlingen een verhaal of gedeelte van een boek naspelen.
5.Laat leerlingen samenwerken
Ons brein is een sociaal orgaan en gericht op samenwerken. Samenwerken is een sociaal gebeuren. Door samen iets te doen leer je van elkaar. Je voelt je veiliger. Je gaat creatiever denken.
6.Laat leerlingen zelf keuzes maken
Leerlingen die zelf mogen kiezen welke opdracht ze maken zijn gemotiveerder om deze opdracht te maken.