Hoeveel beweegt de basisschoolleerling?

Vanaf de geboorte hebben kinderen de drive om  te bewegen. Denk maar aan een baby die zich gaat afzetten op de schoot van een volwassene of die de beentjes gaat strekken. En dan de actieve peuter en kleuter. Ze lijken geen moment rust nodig te hebben. Overal zien ze leuke en interessante dingen waar ze op afrennen.  Eigenlijk “weet” het jonge kind het al: beweging is belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling. En zo is het ook. 

De voordelen van bewegen

Bewegen is niet alleen goed voor de weerstand, het is ook goed voor de doorbloeding van de hersenen. Na minuten aaneengesloten bewegen is er volgens prof. dr. Erik Scherder een duidelijk positief effect meetbaar op de bloeddoorstroming in de witte en grijze massa. Zitten doet juist het tegenovergestelde. Scherder geeft dan ook aan als richtlijn: “Na 30 minuten zitten moet je 5 minuten bewegen. Wie een uur blijft zitten heeft 30 minuten nodig om de negatieve effecten van zitten ongedaan te maken”.

Hoe doen we het in het onderwijs?

We  doen het niet goed op school. Kinderen in de basisschoolleeftijd (4 tot 12 jaar) zitten gemiddeld 7,3 uur per dag. Kinderen van 4-8 zitten 6,6 uur per dag, en de groep van 8-12 jaar zit 8 uur per dag! 

3 x simpele beweegtips

1.Laat je leerlingen hun opdrachten staand maken

In plaats van het traditionele zitten op de stoel, kun je als afwisseling een werkblad staand maken. Tegen de muur, tegen het raam, of tegen de deur, dit gaat prima.

2.Een nieuwe les? Zet je leerlingen aan het werk om het lokaal anders in te richten

Bij een nieuwe les past een andere opstelling van tafels en stoelen misschien wel. Daarnaast vindt het brein afwisseling van de leeromgeving ook erg motiverend om bij de les te blijven. (wel passend bij de les natuurlijk). Beweging en motivatie, dubbele winst dus!

3.Maak gebruik van korte beweegoefeningen tussen de lessen door

Op internet vind je heel veel leuke korte energizers. Geen tijd om te zoeken? Hoofd, schouders, knie en teen is een hele simpele en makkelijk in te zetten beweging. Onthoud: Na elke 30 minuten zitten moet je 5 minuten bewegen. Na elke 60 minuten zitten moet je 30 minuten bewegen!

Wil je een steuntje in de rug hebben om jouw leerlingen wél de benodigde beweging te geven? Gebruik dan deze infographic over bewegen. Leg hem op je bureau, en laat de informatie je helpen om te bewegen. Je vindt de tips ook in deze infographic.

Je kunt de infographic hier downloaden.

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping