Lesidee: hoe werkt je brein (3)

Visualisatie en je brein, dat is waar mijn leerlingen in de Plusklas Bonaire meer over leren in deze les. ‘Braintime’ noemen we het, en de leerlingen vinden het machtig interessant.  In deze blog verzamel je achtergrondinformatie over deze breinles. De lesideeën zelf vind je op ons Instagramaccount Leuker Leren.

Visualisatie als tool voor succes

Om deze les betekenisvol te maken, introduceer ik de les met het verhaal van Michael Jordan, beste basketbalspeler aller tijden. Ik bespreek de vier succesfactoren: talent, geloof in zichzelf, doorzettingsvermogen, en visualisatie. 

’I visualized where I wanted to be, what kind of player I wanted to become. ” — Michael Jordan

 

Wat doe je bij visualisatie

Je maakt een plaatje of een filmpje in je hoofd waarin je het eindresultaat ziet. Met andere woorden, je ziet in gedachten dat wat je wilt. Michael Jordan stelde het laatste schot van zijn basketbalwedstrijden altijd eerst mentaal succesvol voor, voordat hij het in het echt deed. Hij zette de kracht van visualisatie effectief in om zijn vaardigheden te verbeteren en om zijn persoonlijke records te verbreken.

Wat gebeurt er in het brein

Visualisatie blijkt echt te werken. Het is bewezen dat gedachten (en dus ook visualisaties) dezelfde mentale instructies produceren, als werkelijke acties. Anders gezegd: visualisatie heeft hetzelfde effect op je brein als echte acties. Dat zit zo: de gedachten en beelden die je creëert tijdens visualisatie, creëren (nieuwe) neurale paden. Je brein ‘vertelt’ de neuronen namelijk dat je een actie echt aan het uitvoeren bent, wat leidt tot een soort ‘gedrags-geheugen’. Door deze paden te creëren kiest je brein sneller die paden op het moment dat je de gevisualiseerde actie daadwerkelijk gaat uitvoeren. Omdat die actie al bekend is voor je brein, kan het je gedrag of prestaties verbeteren en daarmee bijdragen aan het bereiken van je doelen.

3 voorwaarden voor een goed resultaat

 1. De gedachte moet mega aantrekkelijk zijn voor je.
 2. Je moet er echt in geloven. Je moet echt geloven dat je dat doel kunt bereiken. Je kunt je doel wel altijd kleiner maken. Net zo klein dat je er wel in kunt geloven. Bijv zelfvertrouwen.
 3. Dat je jezelf in je visualisatie ziet hoe je jezelf zult voelen als je je doel hebt bereikt. Blij, trots etc. Je ziet jezelf heel blij zijn, of heel trots zijn dat je het bereikt hebt.

Wat als het niet (direct) lukt? 4 tips

 1. Ontspannen. Ga lekker rustig zitten op je stoel of zoek een ander plekje in de klas, sluit je ogen, haal een paar keer diep adem en houd dit even vast. 
 2. Beeld je in dat je in de gewenste situatie zit. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk, waar ben je, hoe voel je je? Wie zijn er bij je en wat ruik/proef je. Probeer hier zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken.
 3. Voelen. Hoe voel je je als je aan deze situatie denkt? Hoe voelen de mensen om jou heen zich? Beleef deze positieve emoties zo intens mogelijk!
 4. De vierde stap is te geloven dat wat je wilt hebben, je al hebt. Dit gaat over vertrouwen hebben in jezelf en het leven.

Tovermiddelen bestaan niet

Eén keer een visualisatie doen en daarmee je droom realiseren? Helaas, zo werkt het niet. Herhaling is het echte toverwoord. Door de visualisatie vaak te herhalen gaat je brein wennen aan de gedachte, aan het beeld. Het wordt normaal voor het brein. En dan wordt het veel gemakkelijker om je wens te realiseren.

 

 

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

  Mijn bestelling
  Je mandje is leegVerder winkelen
   Calculate Shipping