Lesidee: hoe werkt je brein (4)

Wat is je brein nu eigenlijk? En hoe ziet een brein eruit?
In les 4 van Braintime leren mijn leerlingen van de plusklas Bonaire wat een brein is, hoe een brein eruit ziet en uit welke lagen het bestaat. Ze ontdekken het verschil tussen een kikkerbrein, een hondenbrein en een mensenbrein. Ook maken ze uit een werkblad hun eigen brein. Het lesidee met de vragen vind je op ons Instagramaccount Leuker Leren.

Wat is je brein eigenlijk

Je brein, oftewel je hersenen, zijn een deel van het centrale zenuwstelsel. Ze liggen binnenin je schedel en je hersenvliezen, die zorgen voor bescherming. Onder je schedel bevindt zich een klomp van 86 miljard hersencellen, neuronen die maken wie je bent. Iedere cel heeft wel 1000 tot 10.000 verbindingen lopen.  Je hersenen zijn altijd bezig, altijd op zoek om iets te willen doen, zelfs als je slaapt of als je ‘niets’ doet. Al die cellen staan via supercomplexe netwerken constant met elkaar in verbinding.

Al die 86 miljard hersencellen zijn de hele tijd bezig om samen te werken, en dat doen ze allemaal tegelijk!

Hoeveel procent van je brein gebruik je*

Zolang je geen breinbeschadiging hebt, gebruik je 100 procent van je brein. Met deze kanttekening: we gebruiken niet de volle 100 procent van onze capaciteit op exact hetzelfde moment. Sommige hersenfuncties staan altijd ‘aan’, zoals de aansturing van je vitale organen. *Een hardnekkige neuromythe is dat je maar 10 procent van je brein zou gebruiken; dit is dus niet waar.

Waar bestaat ons brein uit

Ons brein bestaat uit drie lagen.

1. Ons reptielen brein. Hier wordt vinden al ons  reflexmatig gedrag plaats, zoals bloedsomloop, hartslag en ademhaling.

2. Ons emotionele of zoogdierenbrein. Alles wat wij via onze zintuigen ervaren komt hier binnen. Onze emoties reageren meteen op wat wij ervaren. Bijvoorbeeld als wij in een spookhuis zijn, dan zien en voelen we enge dingen, we worden bang, Meteen gaat onze hartslag omhoog, haren rijzen te berge enz. Ons reptielenbrein wordt aangezet om meteen en reflexmatig te reageren.

3.Als we daarna weer tot rust gekomen zijn dan kunnen we bedenken dat wat wij in het spookhuis zagen niet echt was we hoeven er niet echt bang voor te zijn, maar in het spookhuis waren we wel bang en als we bang zijn kunnen we dat niet bedenken.
Ons denkende brein oftewel de neocortex treedt dan in werking.

Video en link werkblad ‘Brainhat’

Link video hersenen:
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3171/hersenen

Link werkblad ‘Brainhat’ (scrol naar beneden voor de Nederlandse versie!)
https://ellenjmchenry.com/brain-hemisphere-hat/

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping