Maak van spelling een uitdaging- leren met alle zintuigen

Letters en cijfers herkennen, woorden leren, een melodie onthouden – het gaat beter als je meer zintuigen en beweging inzet.Cognitief psychologen en neurowetenschappers noemen het  multimodaal leren, leren met de inzet van meer modaliteiten. Er ligt inmiddels een vracht aan empirisch onderzoek binnen diverse leergebieden en met diverse combinaties van modaliteiten dat ondersteunt dat dit inderdaad een effectieve leerstrategie is. Maar waarom is dat zo? En wanneer werkt het wel en niet? In een reviewstudie zetten Brian Mathias en Katharina von Kriegstein alle inzichten op een rijtje.

Afstemming op de leertaak

Dat meer modaliteiten het leren versterken, is niet meteen zo klaar als een klontje. Immers, geluid kan ook storend zijn en begeleidend beeld kan afleiden van wat de leraar vertelt. Duidelijk is dat ‘zomaar’ wat smaken erin gooien, vaak averechts werkt. De keuze van modaliteiten moet afgestemd zijn op de leertaak, daarmee overeenkomen. Simpel gezegd: van zomaar wat springen, gaan kinderen niet beter leren, maar als bewegingen aansluiten op wat ze moeten leren – bijvoorbeeld het natrekken van cijfervormen of het uitbeelden van bewegingen bij liedteksten – versterkt dat het leren wél. Ook bewegingen van leraren helpen: iets aanwijzen terwijl je instructie geeft, richt en versterkt de aandacht van leerlingen: hé, dat is belangrijk.

Routes in het brein

Wat gebeurt er precies in ons brein tijdens dit multimodale leren? Daarover bestaan de nodige  theorieën. Sommige stellen dat multimodale stimuli zorgen voor stevige verankering per hersengebied: het zien van vogelplaatjes met bijbehorend geluid verstevigt afzonderlijk het visuele en het auditieve hersengebied.
Nee, stellen andere onderzoekers, multimodaal leren zorgt er juist voor dat er verbindingen tussen hersengebieden ontstaan. Als je later alleen de vogel hoort, roept dat ook het plaatje van die vogel weer op. En dankzij dat plaatje herken je het geluid beter. In het brein ontstaan dus diverse (neurale) routes om het geleerde later weer op te roepen. Die routes versterken elkaar, waardoor je stof sneller en beter kunt terughalen. Bekende voorbeelden zijn de dual coding theory en embodied cognition (belichaamde cognitie).

Recent hersenonderzoek met onder meer MRI en EEG bevestigt deze zogeheten multimodale theorieën. Het liet bijvoorbeeld zien dat bij het horen van vogelgeluid ook het visuele hersengebied geactiveerd werd. Ook toonde het aan dat als mensen symbolen (zoals letters of cijfers) zagen die ze daarvoor zelf geschreven of getekend hadden, de motorcortex sterker geactiveerd werd dan als ze alleen anderen die symbolen hadden zien schrijven of tekenen. Iets zelf doen zorgt dus voor stevigere paden dan alleen toekijken – hoewel ook dat laatste zorgt voor hersenactiviteit (zoals we weten sinds de ontdekking van spiegelneuronen).

Het geheim

Belangrijk bij dit alles is dat multimodaal leren voor alle leerlingen profijtelijk is. Dat de ene leerling meer baat heeft bij bijvoorbeeld auditief en de ander meer bij visueel aanbod is een al vaak ontkrachte mythe. Juist de inzet van meer modaliteiten is het geheim.

Uit: Didactief Online, mei 2023

Bron: Brian Mathias en Katharina von KriegsteinEnriched learning: Behavior, brain, and computation. Trends in Cognitive Science, 2023.

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping