Je leerlingen in de leermindset zetten, hoe doe je dat het beste? Vanuit het breinvriendelijk leren zet je strategieën in waardoor ons brein graag wil leren. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ieder mens heeft weliswaar een brein, maar ieder mens is ook verschillend.
Toneelstukjes als strategie?
Ik zet in mijn lessen vaak toneelstukjes in als werkvorm. Het is een speelse, activerende activiteit waar beweging een belangrijke rol in speelt. Het past bij mij als leerkracht, speels en activerend. Veel leerlingen vinden dit erg leuk en waardevol, en leren graag op deze manier. Maar er zijn ook leerlingen die een andere basisbehoefte hebben om aan het leren te gaan. Een checklist vanuit het Process Communication Model* helpt hierbij. De checklist bestaat uit zes vragen. Kun je alle zes vragen met ja beantwoorden, dan heb je een les die het leerproces van iedere leerling in werking zet.
6 vragen om iedere leerling te bereiken
Vraag 1. Is het duidelijk wat de tijdsstructuur is van de les? Is het duidelijk wat het doel is van de les?
Deze groep kinderen heeft als basisbehoefte om van tevoren duidelijkheid te hebben wat er precies gevraagd wordt van hen.
Vraag 2. Is er een creatief aspect verwerkt in de les? De kern laten uitbeelden door middel van drama werkt erg goed.
Deze groep kinderen heeft als basisbehoefte een les die net iets anders is dan anders.
Vraag 3. Kunnen de leerlingen met een opdracht samenwerken?
Deze groep leerlingen heeft als basisbehoefte een positieve samenwerking met een ander. Zij zijn nog gemotiveerder als de juf of meester dit ook opmerkt!
Vraag 4. Is er goed gewerkt? Ja? Is er een mogelijkheid om 5 minuten me- time te hebben?
Deze groep kinderen heeft als basisbehoefte om even tijd voor zichzelf te hebben nadat ze hebben laten zien dat ze geconcentreerd aan het werk zijn geweest.
Vraag 5. Is er een ‘prijs’/beloning als een groep goed gewerkt? Krijgen ze punten waarmee ze iets kunnen verdienen?
Deze groep kinderen heeft als basisbehoefte de aanwezigheid van een competitie-element in de les.
Vraag 6. Wat is het belang van deze les voor de dagelijkse situaties?
Deze groep kinderen heeft als basisbehoefte dat de les die ze krijgen waardevol/betekenisvol is voor hen.
*Process Communication Model is een model waarin zes verschillende persoonlijkheidstypes worden beschreven. Ieder mens heeft één basispersoonlijkheid met basisbehoeften, maar heeft ook alle andere types in zich. Doel van het model is om te bouwen aan betere relaties met iedere leerling en daardoor te leren en ontwikkelen met plezier.