Zorgen wij ervoor dat onze leerlingen allemaal zelf gaan denken als zij aan het leren zijn?
Daarbij is dat ‘denken’ dus niet ingeprente feitjes oproepen, maar op basis van hun voorkennis, beelden en ervaringen zelf proberen vat te krijgen op de samenhang en de verschillen in het leerstofgebied waarmee ze bezig zijn.
Samenwerken
Samenwerken met één of twee anderen, die ook aan die inhoud toe zijn, kan de actieve leerhouding versterken. Dat kan doordat ze hun eigen gedachten en opgeroepen beelden naar elkaar verwoorden, maar ook doordat ze op basis van eigen ervaringen en verworven inzichten anderen op ideeën kunnen brengen. Dit is niet alleen een 1)effectieve ondersteuning van elkaars leerproces, maar bevordert ook een 2) positief sociaal klimaat in de groep. Dit komt met name doordat die invloeden steeds weer wederzijds blijken te kunnen zijn, doordat het gaat om zelf denken, onderzoeken en onderbouwen van oplossingen. Doordat het niet gaat om het zoeken van dat ene antwoordje, dat al in het antwoordenboek staat, maar om het vinden van een passende onderbouwing van oplossingen, is er zo sprake van actief leren en daardoor van het ontwikkelen van een effect op de langere termijn.
Laat je leerlingen in een actief lerende stand komen en blijven
Lok echt leren uit
Onderwijs dat echt leren uitlokt, is niet gericht op het op tijd af hebben van de taak (uit het boek), maar op een actieve houding van elke leerling, die denken en handelen uitlokt en zorgt dat elke leerling niet alleen kan voortbouwen op de al aanwezige kennis en vaardigheden, maar daarover ook met een of twee andere leerlingen kan samenwerken. Het verwoorden van een aanpak en het benoemen van de veronderstelde samenhang tussen aspecten waarmee wordt gewerkt is niet alleen bevorderlijk voor het eigen denken, maar door zo samen te werken kunnen ze elkaar ook feedback geven en op nog andere ideeën brengen.