Spelling leren met rijmpjes of regeltjes: een goed idee?

Je zou denken dat rijmpjes en regeltjes er zijn om het leren spellen makkelijker te maken. Helaas is het tegendeel vaak het geval. Voor veel leerlingen wordt het leren spellen hierdoor juist moeilijker. Zeg gewoon dat je de g en de k nooit achter elkaar in één woord schrijft.

Kijk eens naar de rijmpjes en regels uit jullie spellingmethode. Vind je de rijmpjes en regeltjes logisch? Snappen jouw leerlingen deze? Wordt het leren spellen voor jouw leerlingen makkelijker? Bespreek het eens met de leerlingen uit jouw klas. 

Enkele voorbeelden met de ng en nk categorie

Voor deze categorie gebruiken de verschillende methodes andere regels en rijmpjes.

  • Bij het woord bank hoor je ngk: dan gaat de g naar de gang. Leerlingen in groep 3 leren de klank van de g. Later in het schooljaar leren ze het woord bank.  De klank van de g die de leerlingen hebben geleerd is anders dan de klank van de g die zij in het woord bank horen. De leerling hoort de klank van de g niet. De regel geeft ook aan dat deze g naar de gang gaat. Veel leerlingen vatten dit letterlijk op. Ze zien geen g naar de gang gaan. 
  • Een andere regel die gebruikt wordt bij het aanleren van deze categorie is: de graaf en de koning kunnen niet samen heersen. Klop dit letterlijk? De uitgang ng bij koning kan bij leerlingen voor verwarring zorgen bij deze regel. 
  • Deze regel wordt door een andere methode gebruikt: De n en de k zitten samen op de bank, er mag niemand tussen, anders kunnen ze niet kussen. Dit is een leuke regel. Veel leerlingen moeten hierom lachen. De regel geeft ook aan dat de nk samen op de bank zitten. Hoe zit het dan met de andere woorden waarin je nk schrijft? 

 

Bij Leuker Leren Spelling zijn geen regels en rijmpjes opgenomen. De leerlingen oefenen de woorden van de categorie op verschillende manieren.

 

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping