Verrijk je les en ontdek het taalcircuit van juf Joanne

De kracht van breinvriendelijk leren is dat je BEWUST strategieën toepast waarvan je WEET dat deze het rendement van je lessen  verhogen. Als je lessen geeft die aansluiten bij de natuurlijke behoeften van het brein, leren je leerlingen meer, onthouden ze de lesstof beter én vinden ze leren leuker. 

In deze rubriek ga ik elke week op zoek naar een breinvriendelijk pareltje. Een les vol met breinvriendelijke elementen die zorgen voor een succesvolle les.

Deze week vond ik bij Juf Joanne een taalcircuit woordsoorten en zinsdelen. 

De les

De les bestaat uit een taalcircuit met 7 onderdelen. De basis bestaat uit een Word document met daarop genoteerd alle woordsoorten en zinsdelen die aan bod moeten komen. Het circuit bestaat uit 7 activiteiten, dus 7 rondes die verdeeld worden over drie dagen. De activiteiten voor het woordsoorten en zinsdelen circuit:

  1. Jenga 
  2. Mikado XL
  3. Lel de bel (via de site van juffrouw Femke)
  4. Chromebook: Blooket  
  5. Bordspel 
  6. Tik tak boem
  7. Chromebook: Lumio  

Het eerste circuit begint met een uitleg van alle activiteiten en het spelen van 2 rondes. De andere rondes komen in circuit 2 en 3 aan bod. 

De belangrijkste breinvriendelijke strategieën

Uitdaging

Door het spelelement worden de kinderen nieuwsgierig gemaakt. Er is een kans om te winnen. Ze zijn dan veel gemotiveerder om iets te onderzoeken, iets te bekijken, te lezen, en gaat het leren veel beter.

Samenwerken

Het brein is een sociaal orgaan en is gericht op samenwerking.  Samen iets doen geeft plezier, je brein maakt de geluksstofjes endorfine en serotonine aan.  De leerlingen praten dan ook veel meer over de lesstof, waardoor de leerlingen de stof beter onthouden.

Herhaling

Bij alles wat je nieuw leert wordt er een nieuwe verbinding in de hersenen aangelegd.  Deze verbinding moet versterkt worden, dat kan alleen maar door herhaling.  Om het brein alert te houden moet je zorgen voor herhaling met veel afwisseling. Een spelcircuit werkt fantastisch.

Breintip van Manon

Wil je groepjes maken? Houd hier rekening mee:

  • De meeste leerlingen presteren beter als ze in groepjes zijn opgedeeld met min of meer hetzelfde niveau. Hoewel leerlingen met een laag niveau meer leren van leerlingen met een hoger niveau, leerlingen met een gemiddeld niveau het meeste hebben aan samenwerking met leerlingen van hetzelfde, gemiddelde niveau, en leerlingen met een hoog niveau iets beter presteren in groepjes met andere leerlingen met een hoog niveau.
  • Kleine groepjes van drie tot vier leerlingen beter presteren dan grotere of kleinere groepjes.
  • Het eenzijdig aanbieden van werkvormen die voornamelijk leunen op sociale vaardigheden veroorzaakt afhankelijkheid hiervan, en geen onafhankelijke vaardigheden. 

De link naar het taalcircuit van juf Joanne vind je hier

https://jufjoanne.nl/taalcircuit-woordsoorten-en-zinsdelen/

 

Deel dit:

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Bereken verzendkosten