Waarom ‘gewoon’ bewegen soms niet voldoende is

Waarom is bewegen zo belangrijk? En waarom werkt de ene beweging beter dan de andere?Door het Mulier Instituut is een overzichtsstudie gedaan naar de relatie tussen sport en bewegen enerzijds en schoolprestaties anderzijds. Dit blijkt een complexe relatie te zijn. Sterke aanwijzingen voor een rechtstreekse relatie tussen bewegen en leerprestaties worden niet gevonden. De invloed op schoolprestaties verloopt vermoedelijk via effecten op de hersenstructuur, executieve functies, en verbeterde aandacht en concentratie. In de overzichtsstudie werd in de eerste plaats bewijs gevonden voor een positieve relatie tussen fysieke activiteit, hersenstructuur en executief functioneren (cognitieve functies die nodig zijn bij planning en besluitvorming, bijsturing en foutencorrectie van gedrag, nieuwe vormen van gedrag en bij het inschatten van moeilijke situaties).

Beweging waar je goed bij moet nadenken, zoals complexe vormen van beweging, of bewegen in een uitdagende omgeving, heeft meer verbetering tot gevolg dan simpele fysieke activiteit.

Drie beweegtips waar je goed bij moet nadenken:

Beweegtip 1

Doe de hoelahoep. Door te hoelahoepen verbeter je je hand-oogcoordinatie en train je zowel je hersenen als je spieren. Je kunt de hoepel draaien in je natuurlijke richting, maar ook in tegengestelde richting, zodat je hersenen anders moeten werken. Zo kun je ook je minder dominante kant van je hersenen trainen.

Beweegtip 2

Touwtje springen. Bij touwtje springen heb je een goede samenwerking van meerdere gebieden in de hersenen nodig. Door voor het leren een aantal minuten met het springtouw aan de slag te gaan, worden de verbindingen tussen deze gebieden geactiveerd en verbeterd, en dit helpt bij het leren.

Beweegtip 3

Ga jongleren. Jongleren is een echte braintraining! Door te oefenen met de ballen oefen en integreer je de linker- en rechterhersenhelft. Super om daarna effectief te leren!

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping