In ons vorige blog hebben we een breinvriendelijke uitleg gegeven van wat spelling is. In deze blog lees je wat lezen is en wat het verschil is tussen lezen en spellen. Wil je eerst ons vorige blog lezen? Dat kan hier.
Wat is lezen?
Bij leren lezen vormen de letters de basis: lezen is het zien en herkennen van de letters in een woord en daar een klank en een betekenis aan geven. Bij het leren lezen moet je van de opeenvolgende letters de bijpassende klanken proberen te vinden. De omringende letters bepalen welke klank je aan de letter koppelt.
Bijvoorbeeld de letter E. De E kan klinken als een é een è, of een uh. Dit is afhankelijk van de omringende letters.
Verschillen tussen lezen en spellen
Leren lezen is het tegenovergestelde proces van leren spellen.
Bij lezen geeft de tekst de context aan. Je hoeft niet te bedenken hoe je het woord schrijft, je ziet het. Je moet alleen weten welke klank bij de letter(combinatie) horen.
Bij spelling is naast de klank ook de context van belang.
Bij het lezen maak je gebruik van de letters van het alfabet. Ons alfabet heeft 26 letters en met deze letters kun je alle woorden schrijven in het Nederlands. De letters hebben een naam. Gebruik deze namen mij het leren lezen.
Bij spellen gebruik je meer dan 40 klanken. Deze klanken maak je met de 26 letters van het alfabet. De klanken bestaan uit combinaties van letters. De klank ‘eu’ bestaat uit de letters E en U.
In ons volgende blog lees je hoe leerlingen betere resultaten kunnen behalen.