Wat is spelling? Een breinvriendelijke uitleg in 3 stappen

Om de spellingresultaten te verbeteren is het goed om te weten wat spelling betekent.

Stap 1: Herken de klanken in het woord

Spelling is de manier waarop je een woord schrijft. Hierbij vormen klanken de basis. Om het woord op een goede manier te kunnen spellen moet je het woord horen en de klanken in het woord herkennen.

Stap 2: Zoek de bijbehorende letters bij de klank

Je moet weten uit welke letter(s) deze klank(en) bestaan, zodat je het goede woord kunt schrijven.

Stap 3: Zet de lettercombinaties om naar woorden

Klanken zijn lettercombinaties, die je moet omzetten naar woorden. De klank van een woord moet je vertalen naar letters. De schrijfwijze is afhankelijk van de lettercombinaties in het woord, de betekenis en de context.

Punten van aandacht

1.Goed luisteren
Om te leren spellen is het belangrijk om goed te kunnen luisteren.

2.Ontleed de klanken en kies de juiste letters
Je moet de klanken die je hoort ontleden, zodat je de juiste letters kunt kiezen om het woord te schrijven. Hiervoor moet je weten wat het woord betekent en wat de context is waarin het woord gebruikt wordt.

Een voorbeeld

Bijvoorbeeld het woord ‘rouw’. Schrijf je dit met ‘ou’ of met ‘au’ zoals in ‘rauw’? Om dit woord goed te kunnen schrijven moet je weten wat het betekent. ‘Rouw’ met ‘ou gaat over verlies, en ” rauw’ met ‘au’ zegt iets over de staat van een gerecht. Je moet dus weten waar de tekst over gaat en wat de betekenis van het woord is.

Bij het leren lezen maak je ook gebruik van de klanken, letters en de betekenis net als bij het leren spellen. Wat is het verschil? Als je de verschillen wilt herkennen, moet je eerst weten wat lezen is. In de volgende blog geven we een breinvriendelijke uitleg over lezen en spellen.

Meer weten over spelling? Ontdek de Leuker Leren Spelling cursus hier!

Deel dit:

Cursus

Hét meest breinvriendelijke online spellingprogramma voor elke school.

Ontdek de Leuker Leren Spelling Cursus!

Leuker Leren Spelling is een on- én offline breinvriendelijk spellingprogramma  met downloadbare woordenlijsten en werkbladen. Leuker Leren Spelling kan naast de spellingmethodes worden gebruikt. Het programma omvat 41 spellingcategorieën, met elk 8 opdrachten en bijbehorende woordenlijsten.
Alle woorden van een categorie kunnen op 8 verschillende manieren herhaald worden.

    Mijn bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen
      Calculate Shipping